Home > Hoofdgerechten > Haantje met saus diable – Coquelet avec sauce diable

Haantje met saus diable – Coquelet avec sauce diable

Ingrediënten voor 4 personen:

2 franse haantjes, 3/4 dl olie, 40 gram dijon mosterd, 60 gram panneermeel, 600 gram vast kokende aardappels, 4 tomaten, grove provencaalse kruiden, 4 tenen knoflook, 4 halve laurierblaadjes, 16 champignons, fijn zout, versgemalen peper.

Sauce diable: 2 sjalotten, 1 theelepel grofgemalen peper, 1/2 dl rodewijnazijn, 1/2 dl droge witte wijn, 2 1/2 dl bruine kalfsfond, 1/2 bosje verse dragon.

Bereiding:

Halveer de haantjes door ze aan beide kanten van de ruggegraat door te snijden. Verwijder evt het bot van de borstkant, de borstbeenkam en het vorkbeen ( of vraag de poelier dit te doen).

Verhit de grill.

Vet het vel van de haantjes in met wat olie. kerf het vel in ruitvorm in en doe dat ook aan de vlees kant. Leg de haantjes op een bakplaat. Bestrijk het vel met een kwastje met de Dijon mosterd, bestrooi met panneermeel. Bak de haantjes in 25-30 min afhankelijk van de grote in een op 170C verwarmde ovengrill.

Was en schil de aardappelen en spoel ze af. Snijd ze op een mandoline in wafeltjes. Spoel ze twee maal na en dep ze goed droog. Was de tomaten en ontdoe ze van de steelaanzet. Snij de bovenkant er af. Bestrooi de snijkant met zout en peper. Strooi er de provencaalse kruiden over en de fijn gesneden knoflook. Sprenkel er een scheutje olijfolie over en leg er een half laurierblaadje op elke tomaat en leg ze op een bakplaat. Veeg de champignons met een borsteltje schoon, snij het voetje eraf en zet de hoedjes om en om met de tomaten op de bakplaat, en bestrooi met zout en peper.

Maak de sauce diable. Pel en was de sjalotten, snijd ze fijn. Doe de sjalot met de grof gemalen peper, de azijn, en de witte wijn in een kleine pan. Laat de vloeistof inkoken en voed de bruine fond toe en roer de gehakte dragon door de saus.

Zet de tomaten en champignons in een tot 180C verwarmde oven. frituur de aardappel wafeltjes, Snij de haantjes door midden. Dien de saus apart op in een klein kommetje. Serveer met de provencaalse tomaten en wafeltjes en haantjes.

Share
  1. ixult
    November 11th, 2010 at 13:47 | #1

    ziet er heerlijk uit, binnenkort eens maken!

Get Adobe Flash player